Vappuun kuuluu luonnollisesti munkit, ja tänään teinkin sekä munkkirinkilöitä että hillomunkkeja. Munkinpaisto on jotenkin pelottavankuuloista hommaa, mutta loppupeleissä se ei ole mitenkään vaikeaa, eikä aikaa vievää.
Aloitetaan peruspullataikinan teolla. Tein suht pienen satsin munkkeja, ettei niitä tarvitse syödä montaa päivää, eli 2,5 desin taikinasta tuli 17 munkkia.
Pullataikina:
2,5 dl maitoa
7,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 muna
1 pss kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
- Lämmitä maito kädenlämpöistä hieman lämpimämmäksi.
- Sulata voi.
- Sekoita kuivahiiva, puolet jauhoista, sokeri, kardemumma ja suola.
- Lisää maitoa ja loppujauhot vähitellen samalla kun sekoitat taikinaa (yleiskone on tässä hyvä apuri).
- Loppuvaiheessa lisää muna ja voisula.
- Vaivaa taikinaa koneella noin 5 minuuttia, käsin vähän pidempään (vaikka se onkin rankempaa...).
- Anna taikinan kohota noin puolisen tuntia, ja leivo taikinasta pyöreitä pullia.
- Jos haluat tehdä munkeista rinkilänmuotoisia, voit muovata ne jo ennen kohoamista, eli tee sormella reikä pullaan, ja muotoile sopivaksi.
- Anna kohota vielä noin puoli tuntia.
- Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Ohjeiden mukaan öljyn pitäisi olla 180 asteista, mutta koska minulla ei ole mitään mittareita, niin aika arpapelillä mentiin. Testasin öljyn lämpötilaa koepaistamalla pieniä taikinanpaloja. Kun pala nousee heti pintaan ja alkaa tummumaan parissa minuutissa, on öljyn lämpötila hyvä.
- Paista munkit öljyssä (paistoaika ei ole kovin pitkä, arvioisinko n. 2 minuuttia per puoli, tai jopa vähemmän..?).
- Nosta paistetut munkit talouspaperin päälle valumaan.
- Hillomunkkeihin lisätään tässä vaiheessa ennen sokeroimista hillo, eli käytin siihen pursotuspussia ja "pitkänokkaista" tyllaa, jolla sai painettua reiän munkkiin ja pursotettua hillon sisään.
- Sokeroi munkit.
Näistä tuli mielettömän pehmeitä ja hyviä, ja kaikki menivät meidän vappuvieraiden suihin (ja omaani tietty myös!)! Munkit huuhdottiin alas äitini simalla, ja jottei nyt ihan kuihtumaan pääse, niin lisäksi herkuteltiin siskon tekemällä rocky roadilla, nam!
Tässä vielä vertailun vuoksi pakastealtaasta paistetut munkit, jotka nekin muuten ovat aivan älyttömän hyviä. Eikä tekeminen vaadi minkäänlaista taitoa, eikä juuri aikaakaan. Hieman ovat erinäköisiä kuin omani, mutta sympaattiset omat tekeleet ovat suurempi ylpeyden aihe :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti